Ahna mish sijaaha, ahna fannaniin!* 4

* “Me pole turistid, me oleme artistid!”

4.osa

Iris Frolov

Iris FrolovSharm el-Sheikh’is Egiptuses on kahte tüüpi inimesi – turistid ja need, kes turiste teenindavad. Viimasesse kategooriasse kuuluvad ka tantsijad. Jätkub jutuseeria, milles Egiptuses töötanud Iris kirjeldab värvikamaid karaktereid, kellega ta koos töötanud on.

Abdalla

Igal pool üle kogu maailma tuleb inimesi maalt linna, et otsida paremat elujärge ja võimalusi. Nii on ka Egiptuses: Sharm el Sheikhi koguneb rahvast kõikidest maapiirkondadest. Üks selline rahvakiht on fellahiin, meie mõistes külamehed või matsid. Nende tegevusala on põhiliselt põlluharimine, nende naer on vali, nad on lihtsakoelised, ent see-eest siirad ja otsekohesed.

Abdalla on tõeline fellahi-mees, tõsine ja siiras. Kui ta naerab või tülitseb, on see kaugele kosta. Ta on väga kohusetundlik ja kõike, mis talle öeldakse, võtab ta ülima tõsidusega. Ta on grupi liikmetest alati esimene, kes esinemispaika sõitmiseks bussis ootab. Ta võib kiiresti ägestuda – ka väikesest vihjest võib hetkega kasvada suur tüliõun. Õnneks rahuneb ta ka sama kiiresti.

Esimene mulje Abdallast oli aga hoopis teistsugune… Tähistati tannura-tantsija* sünnipäeva. Muusikud mängisid tuntud egiptuse lugusid, kohale oli tulnud palju Sharmis töötavaid tantsijaid ja muud meelelahutusega tegelevat rahvast. Kõhutantsijad esitasid spontaanselt improviseeritud etteasteid, nii nagu nad peale tööd people olid tulnud, lihtsalt teksades-kampsunis. Korraga näeme tantsupõrandal kõhutantsijate seas MEEST, aga mitte lihtsalt kõhutantsijaid parodeerimas või tantsu nautimas, vaid tõesti osavalt tantsimas-esinemas, tüdrukutelegi silmi ette andes!

Sellest ajast peale on Abdalla üheks uueks hüüdnimeks “Merimees”  ehk meessoost merineitsi või näkk-mees.

Abdalla on suurepärane folkloorikarakterite näitleja. Erilist vaatemängu pakuvad koomilised karakterid, kus lisaks tantsule oli vaja show’sse lisada ka pantomiimi. On näha, et ta tõeliselt naudib oma rolli. Näiteks etendas ta ühes tantsus populaarset egiptuse filmikoomikut 1930ndatest – kõik egiptlastest vaatajad tabasid ära, keda ta kehastab. Muidugi on Abdalla omas elemendis, kui kavas on tants tema kodukandist – fellahi.

* tannura-tantsija – tantsija, kes keerutab sellikut. Tantsu juured on pärit religioossest sufi traditsioonist. Tannura-tants on aga puhtalt meelelahutuslik ja populaarne turistiatraktsioon. Tannuura tantsijatel on tavaliselt seljas kaks täisratasklošš-seelikut, mis pööreldes põneva efekti annavad.

Leave a comment